Keti Koti

Sinds een aantal jaren organiseert de Stichting Songs of Freedom in Leiden de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën. De viering is rond 1 juli, de dag waarop Koning Willem II in 1863 de vrijheid afkondigde voor alle slaafgemaakten in Suriname en het Caraïbisch deel van het koninkrijk. Maar in werkelijkheid gebeurde dat pas 10 jaar later. Het lijkt misschien lang geleden, maar voor hun nazaten is dat niet.

Het slavernijverleden leeft voort in de taal, de verhalen, de gewoontes, muziek en het eten. Een bijzondere en rijke cultuur, die echt hoort bij Nederland. Maar helaas leeft het verleden ook voort in de discriminatie die de nazaten hier In Nederland vaak ondervinden. Daarom komt er hier steeds meer aandacht voor de viering van 1 juli, oftewel Keti Koti (Gebroken Ketenen). Zo noemt men die dag in Suriname, waar het altijd al groots werd gevierd.

Wil je meer weten over ons slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden?
Hier kunt je bijvoorbeeld meer informatie vinden:

Boek

Janice Deul beschrijft in haar boek ‘Keti Koti. Waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren’’ de geschiedenis en gebruiken van Keti Koti en houdt een krachtig betoog voor een betere omgang met ons slavernijverleden. Het boek is verkrijgbaar vanaf 1 juni 2023.

Stadswandeling

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van het slavernijverleden in Leiden dan kun je hier een stadswandeling downloaden:
Stadswandeling Sporen van de slavernij in Leiden.

Podcast

In de achtdelige podcastserie ‘De plantage van onze voorouders’ onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Je vindt deze podcastserie hier.

Muzikale theatervoorstelling

“Koken met Amba” is een muzikale en smakelijke voorstelling (6+) waarin we aan de hand van de Surinaamse keuken de familiegeschiedenis van de tienjarige Amba vertellen. “Koken met Amba”

Documentaires

Ter ere van Keti Koti deelt de 2Doc.nl redactie vijf documentaires die de slavernij en de gevolgen ervan laten zien, maar ook zwarte cultuur en talent vieren.