Al ingeschreven? Ga hier naar de ledenpagina.
De zomer is in aantocht en dus ook de viering van Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. Hoogtepunt was voorgaande jaren steeds het optreden van het Songs of Freedom projectkoor met gospel zangers Nancy Zeefuik van de G-Roots en de Ronald Snijdersband. Vorig jaar waren er zelfs 130 zangers.
Zou je wel eens willen zingen in een koor? En vind je gospel muziek ook zo swingend? Grijp dan je kans en DOE MEE op zaterdagmiddag 6 juli 2024 bij het Wereldmuseum Leiden.
Je hoeft echt geen zangervaring te hebben. Dus schroom niet en geef je op!
Schrijf je hier in. Bekijk hier filmpjes van het optreden in 2022 en 2023
Deelnamekosten zijn € 30,- Aanmelden kan tot 31 mei 2024. Maximum is 200 deelnemers.
Uitvoering
Zaterdagmiddag 6 juli 2024 op het Keti Koti muziekfestival ‘Songs of Freedom’ bij het Wereldmuseum Leiden in Leiden (ca 17:00 tot 18:00 u).
Repetities
Oefenavonden zijn op de vrijdagen 7, 14, 21, 28 juni en 5 juli 2024 in de Vredeskerk (Van Vollenhovekade 24, 2313 GG Leiden). Tijd is steeds van 19:15 (inloop, start 19:30 stipt) tot 22:00 uur. Er is rond 20:30 een korte pauze met koffie en thee. Voordat de repetities starten krijg je tekst en de muziek om je alvast mee voor te bereiden.
Tijdens het optreden wordt uit het hoofd gezongen. Voor andere zaken, ook m.b.t. betaling en restitutie, verwijzen we naar de algemene voorwaarden voor het projectkoor.
Inschrijven
Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier hieronder. De kosten voor deelname zijn € 30,-. Zodra de bijdrage is ontvangen, is de aanmelding definitief en ontvang je de inloggegevens voor de ledenpagina. Daar kun je de audiobestanden en de bladmuziek met teksten downloaden. De kosten voor deelname dekt de kosten van de arrangementen, de repetities, het optreden en het lesmateriaal.
Wat is Gospel?
Als je je verdiept in gospelmuziek, kom je als vanzelf uit bij het slavernijverleden. Miljoenen Afrikanen werden tussen de zestiende en ver in de negentiende eeuw als goederen verhandeld en verscheept naar Amerika. Maar ze droegen hun cultuur met zich mee. Tijdens het zware werk op de plantages daar werden liederen gezongen met typisch Afrikaanse elementen daarin als de vraag-en-antwoord zang, improvisatie en de ritmische begeleiding door drums.
De meest bekende muziek die voortkomt uit de tijd van de slavernij zijn de oude black gospel liederen, zoals het bekende Go down Mozes en Swing low, sweet chariot. Het zijn spirituele uitingen, maar ook verkapte protestsongs. De liederen zijn daarom altijd populair gebleven. Denk aan de tijd van de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten in de vorige eeuw en de recente Black
Het Songs of Freedom projectkoor
Het Songs of Freedom projectkoor zal een aantal van die negrospirituals zingen én ook eigentijdse black gospel liederen. Iedereen kan meedoen met het koor: jong, oud, geoefende en ongeoefende zangers. Het maakt niet uit welke culturele achtergrond je ook hebt. Het is juist de bedoeling om maatschappelijke verbinding uit te stralen. Voorgaande jaren was het optreden van het koor steeds een hoogtepunt. Vorig waren er zelfs 130 koorleden! Het succes is mede te danken aan Tim Hermsen de enthousiaste dirigent, die al veel jaren leiding geeft aan gospelkoren in Leiden en omgeving. En natuurlijk dragen gospel zangeres Nancy Zeefuik en de Ronald Snijders met zijn band daaraan bij.